Vaginale droogheid is een veelvoorkomend probleem, een op de drie vrouwen heeft er last van. Vaginale droogheid gaat gepaard met de volgende klachten: branderigheid van de vagina en soms roodheid en vurigheid. Daarnaast geeft het vaak pijn bij het fietsen en pijn bij het vrijen. Vaak resulteert de droogheid in het verstoren van de bacteriële flora en geeft het een schimmelinfectie wat gepaard gaat met witvloed. De meeste vrouwen denken dat deze droogheid erbij hoort en dat het niet te verhelpen is, maar is dat ook echt zo?
De oorzaak van vaginale droogheid
Hormonale veranderingen zijn een belangrijke oorzaak, voornamelijk bij vrouwen in de overgang of na zwangerschappen. Soms komt het door medicatiegebruik of bij vrouwen met bepaalde ziektes zoals diabetes mellitus. Stress, oververmoeidheid, alcoholgebruik en roken spelen hierbij ook een rol. Vaginale droogheid heeft ook vaak met de leeftijd te maken. Naarmate we ouder worden, vermindert de collageen in het slijmvlies, de vaginawand, waardoor deze dunner wordt.
Wat kun je doen bij vaginale droogheid?
Belangrijk is om de vagina niet teveel met zeep te wassen waardoor de bacteriële flora nog meer verstoord wordt. De huisarts kan je lokale crèmes voorschrijven waardoor vurigheid en roodheid verminderen en daardoor ook minder schimmelinfecties ontstaan. Nadeel hierbij is dat de crèmes veelvoudig dienen te worden gebruikt en dat ze vaak weinig effect hebben.
Na doorverwijzing van de huisarts of gynaecoloog kun je bij EVA kliniek terecht voor een laserbehandeling. Deze behandeling met een speciaal laserapparaat, de FemiLift, geeft na 1 behandeling al een heel goed effect.
Een behandeling met de FemiLift
De FemiLift is een hypermoderne CO2 laser die uitermate geschikt is voor de behandeling van vaginale klachten. De behandeling verloopt snel en is dankzij een lokale verdoving nagenoeg pijnloos. Je hoeft dus niet onder narcose. De behandeling kent geen hersteltijd en is bijzonder effectief: al na de eerste behandeling merk je het verschil. Voor een optimaal resultaat zijn drie behandelingen nodig, steeds met een tussenpoos van vier weken.
Voor de laserbehandeling krijg je een lichte verdoving in de vorm van een spray of zalf. Tijdens de behandeling zal iedereen in de behandelruimte een bril dragen om de ogen te beschermen tegen de laserstraal. Door middel van een probe (huls) wordt de lasersonde vaginaal ingebracht. Tijdens de behandeling draait de arts de sonde 360 graden rond om de gehele vaginawand te behandelen. Je ervaart een gevoel van warmte, maar de behandeling is niet pijnlijk. Als er toch pijnklachten zijn, kan de sterkte van de laserstraal worden aangepast. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten, daarna kun je direct naar huis om je dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Resultaat
Door de warmte van de laser worden de diepere huidlagen gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Daardoor wordt de vaginawand steviger en verminderen de klachten. Vrijwel direct na de eerste behandeling zul je al een duidelijk effect merken. Wij adviseren drie behandelingen voor het meest optimale en langdurige effect. Daarna is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling voldoende om het effect te behouden.
Wil jij meer weten over deze behandeling? Plan dan gerust een consult in bij een van onze specialisten, wij helpen je graag verder!