logo-evakliniek

Urineverlies bij vrouwen; dat is toch heel normaal?

vrouw-met-urineverlies

Urineverlies bij niezen, hoesten, lachen of sporten; het lijkt erop dat we dit inderdaad erbij vinden horen. Als het onderwerp ter sprake komt, weet je al snel dat je niet de enige bent. Vaak worden er allerlei tips zoals ‘drink niet te veel’ en ‘gebruik een bepaald inlegkruisje’ besproken. Maar is het wel normaal en moeten we dit wel voor lief nemen?

Verschillende vormen urine-incontinentie

Urine-incontinentie kent twee vormen, namelijk stressincontinentie en urgentie- incontinentie. Stressincontinentie is de vorm waarbij er een beetje urineverlies optreedt bij druk in de buik zoals hoesten, lachen, niezen en sporten. De klacht bij urgentie-incontinentie is dat je opeens een enorme aandrang om te plassen ondervindt. Het merendeel van de vrouwen met klachten heeft stressincontinentie of een combinatie van beide.

Waarom krijgen zoveel vrouwen last van ongewild urineverlies?

Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door hormonale veranderingen en/of ouder worden. De wand van de vagina wordt slapper en daardoor wordt de urinebuis weer minder goed ondersteund. Hierdoor kun je makkelijker urineverlies bij verhoogde druk krijgen. Het is dus niet abnormaal dat je klachten krijgt, maar moeten we het accepteren of kunnen we er daadwerkelijk iets tegen doen?

Wat kun je zelf doen tegen urine-incontinentie?

Het gebruik van  inlegkruisjes zou een optie kunnen zijn, echter dat is alles behalve prettig. Minder drinken en minder vochtafdrijvende dranken zoals koffie en thee nuttigen, zouden de klachten iets kunnen laten afnemen. Je kunt ook bekkenbodem oefeningen doen om zo meer controle te krijgen over je bekkenbodemspieren. Die kunnen op hun beurt weer controle uitvoeren als de druk op de blaas toeneemt.  Het nadeel hiervan is dat je deze oefeningen wel voortdurend moet toepassen.

De behandeling van ongewild urineverlies

Er is een speciale lasertechniek genaamd de FemiLift laser die de vaginawand weer steviger kan maken, waardoor je het probleem van urineverlies grotendeels kunt oplossen. Het mooie daaraan is dat de oorzaak hiermee wordt aangepakt. Deze techniek wordt al jaren in Italië en Engeland uitgevoerd en is nu ook naar Nederland gehaald. Zo’n laserbehandeling is poliklinisch en is nagenoeg pijnloos. Na drie behandelingen zijn de meeste vrouwen van hun incontinentie af. Daarna wordt aangeraden om een maal per jaar een behandeling te ondergaan om de veroudering en dus ook de verslapping tegen te houden.

Urineverlies is een kwaal die ontzettend veel voorkomt en waar een zeer grote groep vrouwen last van heeft of gaat krijgen. Het is nog te weinig bekend dat er daadwerkelijk iets aan te doen is door middel van deze lasertechniek. Je hoeft nu niet meer met deze klachten door te lopen.

Meer weten over deze behandeling met de FemiLift laser? Plan dan gerust eens een consult in bij een van onze specialisten, wij helpen je graag verder.