logo-evakliniek

Overtollige huid op de buitenste schaamlippen na fors gewichtsverlies

vrouw-met-overtollig-huid-schaamlippen-lipofilling

Na een gastric bypass operatie (maagverkleiningsoperatie) neemt het gewicht fors af, maar blijft er vaak wel veel overtollige huid over. Er wordt dan snel gedacht aan vel op de buik, benen, armen en borsten. De vagina wordt hierbij makkelijk over het hoofd gezien, maar door het forse gewichtsverlies neemt het volume van de buitenste schaamlippen ook af. Dat resulteert in een open vagina, omdat de buitenste schaamlippen de vagina niet meer kunnen sluiten. De klachten die de meeste vrouwen hierdoor ervaren zijn droogheid, schimmelinfectie en pijn bij zitten. Wat is hiertegen te doen?

Een lipofilling behandeling

Om af te komen van deze overtollige huid is het opvullen van de buitenste schaamlippen met vet, genaamd lipofilling, een effectieve behandeling. Dit vet wordt verkregen vanuit de buik door middel van een liposuctie. Het vet wordt vervolgens aangebracht met een canule in de grote schaamlippen, ongeveer 10 cc per kant. Door deze toename in volume kan de vagina weer sluiten.

De ingreep vindt plaats onder een roesje in combinatie met lokale verdoving. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten en je mag na de operatie gewoon weer naar huis. Je zult gelukkig weinig tot geen last ervaren na de operatie. De eerste dagen na de operatie kun je een lichte zwelling bij de schaamlippen krijgen, maar deze verdwijnt vanzelf weer. Voor je buik draag je 2 weken een buikband.

Het resultaat

Na ongeveer 4 maanden kun je het uiteindelijke resultaat bewonderen, dan pas zie je hoeveel vet er  overgebleven is. Wanneer er teveel vet door het lichaam opgenomen wordt, is soms een 2e lipofilling behandeling nodig, maar meestal is het na 1 behandeling klaar. En als de vagina weer goed kan sluiten, verdwijnen de klachten van droogheid vanzelf!

Heb jij last van overtollig, slap vel bij je buitenste schaamlippen en wil je weten of een lipofilling behandeling iets voor jou is?  Plan dan gerust een consult in bij een van onze plastisch chirurgen, wij helpen je graag!