Schaamlipcorrectie

De grootte en vorm van de binnenste schaamlippen is bij iedere vrouw anders. Waar de ene vrouw tevreden is, zijn er steeds meer vrouwen die er verandering in willen brengen. Door aanleg of na de zwangerschap kunnen de binnenste schaamlippen vergroot zijn en buiten de grote schaamlippen uitsteken. Dit veroorzaakt last bij sporten, vrijen of bij het dragen van strakke kleding. Uiteraard is het ook mogelijk dat je de binnenste schaamlip(pen) gewoonweg liever wat kleiner ziet. Daarnaast kun je ook last hebben van je buitenste schaamlippen, je grote schaamlippen. Door de overgang of door het afvallen, kunnen de grote schaamlippen invallen of slapper worden. Daardoor staat de vagina meer open waardoor er soms schimmelinfecties kunnen voorkomen. Dit veroorzaakt last bij het vrijen of fietsen en er kan roodheid ontstaan. Veel vrouwen laten een schaamlipcorrectie uitvoeren, schroom dus niet er vragen over te stellen. Wij nemen uitgebreid de tijd om samen met jou de best passende behandeling te bepalen.

De behandeling: een schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie is een relatief kleine ingreep, met een groot resultaat. De plastisch chirurg tekent af wat er verwijderd moet worden en legt stap voor stap uit wat er gaat gebeuren.Tijdens de schaamlipcorrectie verwijdert de plastisch chirurg via een kleine incisie de overtollige huid van de binnenste schaamlip(pen), of bij een grote schaamlipcorrectie de huid tussen de grote en kleine schaamlippen. Vervolgens wordt het resterende weefsel van de schaamlip(pen) gehecht met dun oplosbaar hechtdraad.

Een gemiddelde schaamlipcorrectie duurt drie kwartier en kan onder een roesje, sedatie of onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Na de ingreep mag je meteen naar huis. Zorg er wel voor dat iemand je ophaalt, want je mag nog niet zelf autorijden.

Na de schaamlipcorrectie

De pijn na de schaamlipcorrectie verschilt per persoon, maar een pijnstiller zorgt voor verlichting. Zodra je thuis bent, is het belangrijk het behandelde gebied goed te koelen om zwelling tegen te gaan. De dag na de operatie en de dag erna koel je elk uur 20 minuten met maandverband die je voor de ingreep in de diepvries hebt gelegd. Deze kun je in een washand doen en tegen je onderbroek aan leggen. ’s Nachts hoef je niet te koelen. Je kunt gewoon douchen, maar neem geen (heet) bad. Dit kan de zwelling namelijk versterken. Na de derde dag neemt de zwelling sterk af. Advies is om 2 weken niet te fietsen en geen string te dragen, enkel boxershorts zonder naden.

Houd na de ingreep minimaal een week rust. Verricht geen zware inspanningen en til niet zwaar. Normale bewegingen zijn wel bevordelijk voor het genezingsproces. Het zitten en gebruik van het toilet kan pijnlijk zijn in de eerste week, daarom kun je na elke toiletgang het beste spoelen met een washandje. Na deze week kun je je dagelijkse bezigheden weer moeiteloos oppakken.

Tarieven Schaamlipcorrectie

  • Enkelzijdig (locale verdoving)
    €775,-
  • Dubbelzijdig (locale verdoving)
    €975,-
  • Dubbelzijdig (met sedatie)
    €1250,-

Vragen?

Mail ons

evakliniek@st-anna.nl

Wilt u meer informatie over een van onze behandelingen?

Neem contact met ons op we helpen u graag.

Veelgestelde vragen

Het antwoord op de meest gestelde vragen vind u hieronder. 

Afhankelijk van hoe snel en mooi u geneest is het litteken langer of minder lang zichtbaar. Voor alle littekens geldt dat ze de eerste maanden enigszins rood kunnen zijn en langzaam steeds lichter worden. En litteken kan zelfs in de jaren na een operatie nog veranderen.

De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk, uiteraard wel afhankelijk van het werk dat u doet. Doe het de eerste week nog wel rustig aan. Na zo’n twee weken kunt u weer sporten en actief aan de slag. Alleen als de bloeduitstortingen langer zichtbaar blijven, raden wij u aan nog even te wachten.

Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden u daarom aan om minimaal drie weken voor de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken.

Bespreek uw medicijngebruik tijdens het eerste consult. De arts kan dan adviseren met welke medicijnen u eventueel moet stoppen.

Labiareductie (schaamlipcorrectie) wordt uitsluitend vergoed indien er sprake is van ernstige misvorming door verminking, ziekte, ongeval of medische verrichting. Correctie van de labia komt doorgaans dus niet in aanmerking voor vergoeding. Mechanische klachten met bijvoorbeeld fietsen en vrijen zijn geen redenen tot vergoeding.