logo-evakliniek

Lichen sclerosus; er is een oplossing voor!

femiift

De afgelopen periode hebben we al vaak mooi weer gehad, wat betekent dat mensen eropuit trekken en gaan wandelen en fietsen. Helaas leiden deze inspanningen bij veel vrouwen tot klachten rondom de vagina. De klachten bestaan voornamelijk uit een geïrriteerde vagina, jeuk en branderigheid. Dit kan duiden op een specifieke huidaandoening, ook wel lichen sclerosus genoemd. Vrouwen lopen vaak te lang rond met dergelijke vaginale klachten voordat ze een huisarts bezoeken. Dat is niet nodig, want er is eenvoudig iets aan te doen!

Wat zijn de klachten bij lichen sclerosus?

Lichen sclerosus is een chronische, inflammatoire, niet-besmettelijke ziekte van de huid.  Deze aandoening kan overal op de huid voorkomen, maar verschijnt voornamelijk in het genitale gebied. De voornaamste klachten zijn jeuk en branderigheid rond de vagina, maar het kan ook voorkomen rond de anus of de bilnaad. Daarnaast geven meerdere vrouwen aan last te hebben van scheurtjes in en rond de vagina, wat verergert tijdens het vrijen. Bij zelfonderzoek zien ze soms een verdwijning van de kleine schaamlippen en een parelmoerachtige witte huid.

Eenmaal bij de huisarts wordt vaak de verkeerde diagnose gesteld en wordt de ene na de andere antischimmelcrème voorgeschreven. Wanneer dit niet blijkt te werken, kom je bij de gynaecoloog terecht, die over het algemeen snel het ziektebeeld herkent.

De oorzaak van deze aandoening is nog niet vastgesteld, wel zijn er aanwijzingen dat het een auto-immuunziekte is. Dit houdt in dat het afweersysteem van het lichaam op de betreffende plek niet goed functioneert, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat.

De behandeling van lichen sclerosus

De meest voorkomende behandeling is het smeren van een steroïden crème. Maar gezien het ziektebeeld, moet je deze voor lange tijd gebruiken voordat de klachten weg zijn. Daarnaast kunnen de klachten ook weer snel terugkomen, waardoor je weer opnieuw moet smeren. Een alternatief is sinds kort de veelbelovende techniek van de vaginale CO2-laser.

Bij deze methode worden de vagina en de bilnaad drie keer (met telkens een maand tussenpauze) gelaserd. Veel vrouwen geven aan al na de eerste behandeling vermindering van de klachten te merken. Inmiddels hebben verschillende studies ook bevestigd dat er een duidelijke verbetering vast te stellen is.

Herken jij bovenstaande klachten? Zet dan nu de eerste stap en bespreek het met professionals, zodat fietsen en wandelen geen belemmering meer hoeft te worden!